Etichete
Alexa Mezincescu, Alina Cojocaru, Balet, Ballerina, Ballet, Ballet dancer, Comunicat de presa, Comunicat de presa Opera Nationala Bucuresti, Dacian Cioloș, Dezvăluiri, George Balanchine, Gheorghe Iancu, Ioan Tugearu, Jiří Kylián, Johan Kobborg, Mihai Babușka, National Opera Bucharest, ONB, Opera Nationala Bucuresti, Protest ONB
To read the PRESS RELEASE OF BALLET DEPARTMENT | BUCHAREST NATIONAL OPERA HOUSE in English, please click HERE
În urma evenimentelor petrecute în ultimele săptămâni la Opera Națională București, angajații Compartimentului Balet, adresează acest comunicat în vederea exprimării unui punct de vedere. Contestăm afirmațiile domnului prim ministru Dacian Cioloș cum că noi, angajații Compartimentului Balet al ONB suntem „retrograzi” și nu suntem deschiși la nou și îi aducem la cunoștință că de mulți ani pe scena ONB se dansează spectacole ale unor mari trusturi cum ar fi George Balanchine și Jiří Kylián. De asemenea, foarte mulți dansatori de renume internațional au dansat alături de balerinii ONB, iar nenumărați maeștri și coregrafi de talie mondială au venit să lucreze cu noi, printre care: Edward Clug, Paul Boss, Vasily Medvedev, Laura Graham, Frederic Olivieri, Suki Schorer. Ne exprimăm deschiderea către colaborarea cu orice personalitate din lumea baletului dacă aceasta va respecta legile țării, cultura românească și pe noi ca artiști.
Deși este important aspectul salarial, acesta nu este scopul protestului nostru așa cum s-a afirmat în presă, ci problemele cu care ne-am confruntat în perioada în care domnul Johan Kobborg s-a aflat la conducerea Compartimentului Balet, al Operei Naționale București.
În ultimele săptămâni, domnișoara Alina Cojocaru, a oferit în presă și T.V. declarații prin care a afectat imaginea baletului ONB, istoria acestuia și patrimoniul artistic. Găsim nefondată și jignitoare afirmația conform căreia atmosfera de lucru anterioară venirii domnului Johan Kobborg se desfășura în teroare, aceasta contrazicându-se chiar cu afirmațiile drei Alina Cojocaru și a dlui Johan Kobborg din perioada în care au dansat ca invitați în instituția noastră, cum că atmosfera, nivelul artistic și cel profesional erau la standarde înalte.
Vă prezentăm în continuare problemele cele mai grave cu care s-a confruntat Compartimentul Balet al ONB de la instalarea fără concurs public a domnului Johan Kobborg la conducerea efectivă a acestei structuri a instituției noastre:
•Însușirea și utilizarea de dl Kobborg – în contradicție totală cu organigrama instituției – a funcției de Director Artistic al Compartimentului Balet. Această situație a dus la dezinformarea membrilor Compartimentului Balet cu privire la statutul real al personalului de conducere. Dl Kobborg își asuma și lua toate deciziile din interiorul Compartimentului, deși în realitate avea doar un contract de balerin și de consilier coordonator.
•Eliminarea din programul stagiunii a mai multor spectacole și creații (Frumoasa din Pădurea Adormită, Anna Karenina, Spărgătorul de Nuci, Giselle, Baiadera, Cenușăreasa, Femei) semnate de cunoscuți coregrafi români (Alexa Mezincescu, Ioan Tugearu, Mihai Babușka, Gheorghe Iancu) aflate în repertoriul ONB, pe o perioadă nedeterminată și schimbarea acestora cu spectacole programate pentru un număr limitat de reprezentații, deși până la venirea dlui Kobborg spectacolele mergeau în paralel. Astfel, Opera Națională București, în principal instituție de repertoriu, a fost treptat împinsă în zona în care a început să semene mai mult cu un teatru de proiecte.
•Angajarea balerinilor la discreția totală a dlui Kobborg, în absența oricărei vizionări de către o Comisie de Specialitate.
•Susținerea și manifestarea constantă a unei atitudini de discriminare a balerinilor în ceea ce privește salarizarea lor pentru același tip de muncă prestată, ceea ce constituie încălcarea gravă atât a legislației UE cât și a României.
•Discriminarea profesională între artiști cu privire la distribuții, repetiții, învoiri, acordarea de funcții și alte facilități. Un exemplu în acest sens sunt acțiunile preferențiale oferite unei balerine care îl apără în mod public pe dl Kobborg, singura din baletul ONB, care a avut șansa de a dansa cu balerini de renume internațional, invitați special pentru debuturile sale. Am vrea să subliniem faptul că niciuna dintre prim-balerinele consacrate ale instituției nu a avut parte de acest privilegiu sub conducerea dlui Kobborg.
•Condiționarea folosirii limbii engleze în timpul repetițiilor și producerea unor conflicte ce au dus în timp la plecarea unor importanți maeștri de balet români și a unor prim-soliști de mare valoare ai compartimentului nostru.
•Exercitarea constantă a unei presiuni psihologice asupra balerinilor, instituind un control al activităților acestora pe mediile de socializare prin intimidare, cu consecințe directe în sensul deteriorării climatului de colegialitate și a echilibrului emoțional al angajaților.
•Împărțirea colectivului de balerini în două secțiuni, Compartimentul „Balet” și Compartimentul „Balet Divertisment”, fapt ce încalcă din nou organigrama ONB-ului. Balerinii trecuți abuziv în compartimentul „Divertisment”, au fost obligați să facă studii într-o singură sală, fiindu-le interzis accesul în celelalte săli unde ofereau studii anumiți maeștri de balet români, dar și străini. Atât dl Kobborg, cât și șefa de compartiment la acea vreme, dna Florica Stănescu, au amenințat cu tăierea zilelor din salariu, în cazul nerespectării acestor reguli.
•Favorizarea dansatorilor aduși de dl Kobborg, chiar și în detrimentul celorlalți balerini deja existenți în cadrul compartimentului în momentul venirii dânsului ca „director artistic”. Doar două cazuri, dintre altele, vi le prezentăm, când doi balerini, unul de origine italiană, altul elvețiană, au sesizat anul trecut printr-un memoriu la Ministrul Culturii o situație pe care și ei au considerat-o abuzivă. Nu li s-au prelungit contractele acestor artiști care își desfășurau de aproximativ 3 ani activitatea în cadrul instituției, deși aceștia au întrebat din timp și au fost asigurați că vor continua colaborarea și stagiunea viitoare. Dl Kobborg a argumentat neprelungirea contractelor prin faptul că aduce alți balerini despre care știa că vor trece probele în vederea angajării, chiar înainte ca aceștia să se prezinte la audiție.
•Distribuirea unor elevi de la studio-uri de balet private în spectacolul „Corsarul”, în locul elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, deși aceștia din urma interpretaseră partitura coregrafică respectivă încă de la premiera baletului. Prin aceste acțiuni, dl Kobborg a încercat să îndepărteze pepiniera Operei Naționale București de actul artistic.
•Alcătuirea ineficientă a programului de lucru prin nealocarea numărului suficient de repetiții necesare pregătirii spectacolelor, atât pentru ansamblu cât și pentru soliști, compromițând astfel calitatea desfășurării acestora și expunând balerinii unor posibile accidente.
•Schimbarea programului de repetiții de la o oră la alta sau la ore neadecvate, uneori chiar și în timpul nopții, nerespectarea intervalului orar de minim 48 de ore pentru aducerea la cunoștința artiștilor, precum și depășirea timpului legal de muncă fără plată suplimentară.
Considerăm că expresia „Before us you were nothing” afirmație facută de un balerin străin al compartimentului balet, nu reprezintă altceva decât lipsa de respect cu care sunt priviți artiștii ONB și poate constitui un act identic celui cu care am fost etichetați în nenumăratele articole apărute în presa națională cât și internațională.
Dorim să vă asigurăm că dl Kobborg nu a revoluționat baletul românesc, ci doar a continuat drumul început de predecesorii săi, spectacole și invitați de talie internațională au fost, sunt și vor fi mereu pe scena ONB, indiferent de conducere. Menționăm că dl Kobborg a dispus de sume colosale pentru aducerea de titluri noi, bani cu care și cel mai neștiutor manager ar fi putut chema maeștri și coregrafi cunoscuți.
Pe lângă cele menționate mai sus, considerăm de asemenea că întoarcerea domnului Kobborg la conducerea Compartimentului Balet al Operei Naționale București este indezirabilă pentru întreg colectivul de artiști, deoarece comportamentul său din ultimele săptămâni, a anulat orice idee de respect reciproc.
Semnează: Petruța Almosnino, Ionuț Artenie, Oana Bădănoiu, Gloria Barbu, Laura Blică Toader, Bogdan Cănilă, Cătălin Caracaș, Ruxandra Cioată, Doru Ciocoiu, Raluca Ciocoiu, Clarisa Cristea, Cristina Dijmaru, Corina Dumitrescu, Robert Enache, Rodica Fiastru, Bianca Fota, Dorina Gavriluta, Alin Gheorghiu, Cristian Gîdoi, Sena Hidaka, Adrian Ionescu, Mircea Ioniță, Maria Isabella Măciucă, Adina Manda, Irinel Manolovici, Răzvan Marinescu, Florin Mihalache, Cristina Mitu, Liliana Nică, Greta Niță, Cristina Opincaru, Gabriel Opincaru, Raul Oprea, Antonel Oprescu, Vicențiu Popescu, Lăcrămioara Proca, Milea Răducu, Beatrice Șerbănescu, Mirela Simniceanu, Camelia Soare, Ileana Sora, Alina Ștefănescu Artenie, Georgiana Stroe, Vlad Toader, Remi Tomioka, Magda Tomulescu, Adina Nicoleta Tudor, Gigel Ungureanu, Bianca Ungureanu, Shuhei Yoshida.
Pingback: PRESS RELEASE OF BALLET DEPARTMENT | BUCHAREST NATIONAL OPERA HOUSE | ADEVĂRUL de la OPERĂ!
Ce se intampla la Opera Romana este expresia fidela a ceea ce s-a intamplat in Romania in toate domeniile! Inchinaciunea fata de tot ce vine din strainatate si ignorarea talentelor autohtone! Acest lucru trebuie sa inceteze! Afara cu strainii care calca in picioare spiritul romanesc! Trebuie sa facem la fel ca toate tarile din jurul nostru: sa incurajam valorile romanesti, iar cele care s-au afirmat in strainatate sa se duca inapoi, daca le mai primeste cineva, nu sa vina si sa-si faca mendrele in Romania! Sunt indignata!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
de acord cu angajatii operei nationale romane. strainul kobborg vede teatrul ca o afacere, altfel de ce s-ar bate atata cand vede ca nu e dorit? care este interesul alinei cojocaru in problema? ea nu face parte din baletul romanesc nici ca formare, nici ca perfectionare si nici ca activitate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană